Méhviasz
A méhviasz az évszázados tapasztalatok alapján a legismertebb és legnemesebb állati eredetű viasz, melyből a legkiválóbb természetes kozmetikumok és környezetbarát felületkezelő anyagok készíthetők házi körülmények között.
A méhviasz a mézet termelő méhek viaszmirigyének terméke, melyből a hatszögletű sejtek sokaságát építik fel a rovarok. A méhviasz előállításánál a lépet megtisztítják a méztől és felolvasztják. A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő múlásával sem csökken. A viasz többféle vegyület keveréke. Legfontosabb alkotóelemei a szabad zsírsavak, melyek a viasz 13%-át, a szilárd alkoholok vegyületei 70%-át, a szénhidrogének pedig 12-13%-át alkotják. A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük.
A méhviasz a méhek általi kiválasztáskor még átlátszó. Mélysárga színét később a pollenek ill. a propolisz adja meg.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!